Muhtemelen forumda gördüğünüz bilgilerin bazıları bana aitti. Ama şunu söyleyeyim ki o yazıları paylaştığım zamanda çok fazla bilgi eksikliğim ve yanlışlığın vardı. O yüzden önceden söylediklerim ile şimdi söyleşilerim arasında çelişenler olabilir 😅. Farklı kaynaklardan, tecrübeli kişilerden yardım alarak daha farklı ve bir o kadar sağlıklı bir program hazırladım. Size kısaca anlatmaya çalışacağım, umarım yardımcı olabilirim.
BESLENME
Öncelikle kuşa vermeniz gereken 4 çeşit besin var:
》Kuru besinler
》Bitkiler
》Proteinli besinler
》Yağ
Kuru Besinler
Kuru besinden kastım tohum, tahıl, yemiş (kuruyemiş) ve bakliyattır.
Tohumu zaten yem olarak kuşlara sunarız.
Yemişi (kuruyemişi) ise doğrudan veya mamaya katarak kuşlara veririz. En çok verilen yemişler ceviz, badem, kaju ve fındıktır. Siz de bunları verebilirsiniz.
Tahıl ve bakloyatı ise haşlayarak veya filizlendirerek kuşunuza verebilirsiniz. Bu tahıl ve nakliyatlarda fazla çeşide gerek yok. Örneğin buğdayı filizlendirip verirsiniz; maş fasülyesi, mercimek ve arpayı ise haşlayıp verirsiniz.
Bitkiler
Bitki olarak kuşunuza vermeniz gereken şeyler meyve, sebze ve yeşilliktir. Bu üç şeyi de mevsimine göre vermeye ve sürekli aynı şeyleri vermemeye (çeşitlilik sağlamaya) özen gösterin. Güzelce dezenfekte edin, meyvelerin çekirdeğini (elma, armut, kiraz, ayva, vişne v.b. meyvelerin) ayıklayıp, yeşillikleri kurutup verin.
Proteinli Besinler
Muhabbet kuşları sanılanın aksine bol miktarda hayvansal besin yani proteinli besin tüketir. Doğadaki bir kuş börü böcek ile protein ihtiyacını karşılarken evde beslenen bir kuş bu ihtiyacını en başta karides ve yumurta beyazı (sarısını vermeyin) ile karşılar. Bu iki an besin kuşun beslenmesinde önemli bir yere sahiptir. Her ikisi de sade şekilde verilebileceği gibi mama yapılarak da kuşa verilebilir.
*eğer karides temin edemezseniz bir diğer seçenek canlı yem vermenizdir ki canlı yemler hem karides kadar besleyici değil, hem saklanması zor, hemde kuşun yemesi zor
Yağ
Probiyotik (yani faydalı bakteri) takviyelerinin kullanılma nedeni bağırsaklarda bulunan bakterilere (faydalı bakterilere) katkı sağlamak; bağırsak ve sindirim sistemi sağlığını korumaktır.
Ama aslında probiyotik takviyeleri sanılanın aksine çok da faydalı bir ürün değil. Çünkü probiyotik takviyeleri bağırsağa doğrudan bakteri verir. Ama bağırsağın ihtiyacı olan şey bakteri değil, orada halihazırda bulunan bakteriler için besin kaynağıdır. Eğerki bağırsaktaki bakterilere besin vermezseniz o bakteriler kendilerine verilen (yani kuşa verdiğiniz ve yedikten sonra bağırsağa gelen) besinler ile beslenir ve bu kuşun yediği besinden yararlanamamasını sağlar.
Ama eğerki bu bakterilere ihtiyaç duydukalri besini verirseniz bu bakteriler bağırsakta ürer, çoğalır ve yapmaları gereken göre hakkıyla yerine getirirler 🙂.
Bağırsaktaki bu önemli bakteriler için en uygun besin kaynağı ise çörek otu yağı ve tereyağıdır. Bilimsel şekilde bağırsağa olan faydası kanıtlanmış olan bu iki beşini kuşlara da belli sıklıkla vermek gerekir. Eğer bu iki ürünü verirseniz ne sindirim sisteminde sıkıntı olur, ne ekstradan probiyotik kullanmanız gerekir.
Hemen şunu da ekleyeyim; kâğıda yazmış olduğunuz elektrolit tarifi gayet iyi. Kuşunuza ayda 1 kere hazırlayıp vermeniz yeterli olacaktır.
KAFES
Beslenmeden sonra ilk başta yer alan şey kuşun kafesi ve içindeki malzemelerdir. Çünkü bir kuş hayatını kafesinde geçirir. Eğer yanlış bie kafes ve malzeme seçimi yaparsanız bu yanlış beraberinde birçok sorunu getirir.
Bu konuyu ise ana 2 başlık altında inceleyebiliriz:
》Kafes
》Kafes içi malzemer
Kafes
Kullanacağınız kafesin boyutu içinde besleyeceğiniz kuş sayınıza göre farklılık gösterir. Ama genellikle bir veya iki adet kuş beslenir; bir kuş için en az 40×35 cm, iki kuş için en az 60×40 cm kafes tercih etmelisiniz.
Kafesin tabanında mutlaka ızgara bulunmalı. Izgara olmadığı zaman kuşun dışkısı ile teması kesilmez ve bu kuşun kendi dışkısını yemesine neden olabilir. Ayrıca temizlik kolay olsun isterseniz altında çekmece bulunan kafesleri tercih edebilirsiniz.
Kafesin telleri boyalı olmamalı, boyalı olan kafeslerin hem ömürleri az olur, hemde kuş kemirerek o boyayı zamanla vücudun alır. Ayrıca teller çok ince olmasın; kafesin iki tarafının teli yatay, iki tarafının teli dikey olsun.
Kafes İçi Malzemeler
Kafesin içinde yemlik, suluk (dikey tellere takılanlardan olmalı) ve tünek (ahşaptan veya ağaç dalı olamlı, en az 1.5 cm kalınlığında olsun) dışında bulunması gereken 3 şey vardır; oyuncak, kalamar kemiği ve kuş kumu.
Oyuncak hem kuşun kemirerek gaga bakımını yapası, hem stresini atması, hemde vakit geçirmesi amacıyla kuşlarda kullanılır. Çift kuşlarda yumurt/yavru olduğu zaman dışında kafeste mutlaka birkaç parça oyuncak olması gerekir. Bu oyuncakların plastikten olmaması ve aynası bulunmaması gerekir. Birkaç ağaç dalı, renkli boncuk, ip ve zincir ile kendiniz oyuncak yapabileceğiniz gibi hazır olarak da alabilirsiniz. Ama çok fazla özenilmiş olmasına gerek yok, yeterki kuş onunla vakit geçirsin🙂.
Kalamar kemiği kalamar (mürekkep ve sübye diye de geçer) balığının kemiğinden elde edilir ve kuşların kafesine asılıp kemirerek kalsiyum ihtiyacını karşılaması için kullanılır. Her kuş malzemesi satan yerde bulunur. Ama eğer mamaya fırınlanmış yumurta kabuğu (toz halinde kullanılmalı) koyarsanız kalamar kemiğine ihtiyacınız olmaz.
Kuşların midesi yoktur, taşlık adı verilen bir organ vardır. Bu organda bulunan kum zamanla aşınır ve kuşların bu kumun yerine geçecek bir şey tüketmeleri gerekir. Bu da kuş kumu diye geçen bir üründür. Ama ne yazık ki piyasadaki tüm kumların içindeki grit, midye kabuğu, lav kırığı, beyaz kum v.b. ürünleri kuş tamamen sindiremez ve birikme yapar. Ve bunun neticesinde kuruma denen illet bir hastalık ortaya çıkabilir, dahası başka sorunlara da yol açar.
Bunun için kuşunuza kendiniz kum hazırlamanız gerekir. Bunun en kolay yolu ise meşeden üretilmiş mangal kömürlerini kullanmaktır. Her markette bulabileceğiniz bu kömürleri kabaca parçalara bölüp kafese koymanız yeterli olur. Ayrıca torf toprak ve kil de kuşlara kullanabileceğiniz kuş kumu malzemeleri arasında yer alır.
@aselhan
Kaç kuşunuz var veya kaç kuş almayı düşünüyorsunuz acaba? Yaş ve cinsiyetleri söylerseniz size uyacak bir beslenme programı verebilirim.
Not:
Ayrıca eklemeyi unutmuşum; kuşlar havadar ve ışık gören bir ortamda dursun. Evin herhangi bir yerinde olabilir lakin mutfakta ve balkonda kuş beslemekten uzak durun.