Bulmuşken ben de yazayım. Kaplumbağa besliyorum 13 yıldır ve 20 cm boyunda. Hâliyle de korkunç bir kaka, kirletme performansı var. 1 yıl önceye dek(iki üç yıldır pek büyümüyor, ideal boylara yaklaştığı için) iç filtrelerimden hep memnundum ve 40-50 lira civarında para ödüyordum. Son filtresinin kabloyu haşat edince yeni bir filtre aldım ve akvaryum malzemelerinde hiç internetten alışveriş yapmamıştım, hep petshoplardan almıştım bugüne dek(internet alışverişinin daha uygun olduğunu kedimle öğrendim), 60-70 lira civarında bir ücret ödedim. aquawing diye bir markaydı. (Eskiden petshoptan en uygun fiyatlılar arasında atman bulup kullanmıştım, sonra dolphin falan da kullandığımız oldu.) Ama lanet olsun, almaz olaydım. annem sobo marka mı ne bir filtre daha aldı, devir de 800/lt gibi bir şey üstelik. Bunu denemedik ama baktım ki süngeri aquawinge benziyor. Eskiden minik delikli ama gevşek, kirleri süngerin içlerine hapseden ve yüzeyde kalanlar da yumuşak, elle kolayca alınan, kolay sıkılan ve sıkıldığında kolayca arınan, sepete tamamen yapışmamış süngerler oluyordu filtrelerimin içinde ama bu aquawingin motoru fena değilse de süngeri öyle korkunç ki, sepete yapışık, aşırı sıkı ve sert, kirleri içine çekmeden sert bir zar tabakası hâlinde yüzeyine yapıştırıyor ve ellerimde yüzeyden asla sökemiyorum onları, sıkarken de on-on beş dakika boyunca lavabolara sertçe vurmam falan gerekiyor, sıkınca çıkmıyor bir şey. Eskiden iki haftada bir süngeri temizlerdim ve akvaryum bir ay sonunda tamamen temizleneceğinde tamamen sarı olurdu sadece. Şimdiyse bazen iki-üç haftada kirler kaplumbağa ben geliyorum diye her heyecanlandığında içeride uçuşuyor, bir ayın sonunda sırtı kir yosunu oluyor. İnternetten 60-70 liraya modelleri bulunabilen iyi bir marka biliyor musunuz? Bundan sonra ölsem petshoptan almam filtremi internetten aldığım kedi kumunun aynısını iki katı fiyatla sattıklarını gördükten sonra. Zaten şu sıralar atman bulamıyordum oralarda, dolphin falan da ya olmuyordu ya da aşırı pahalı oluyordu.