Tavşanım Sadece Bana Ve Babama Idrar Püskürtüyor.

Razenn

Hayvansever
Kemirgen Dostu
Katılım
14 Kas 2022
Mesajlar
2
Tepkime puanı
0
Puanları
1
Konum
Rize/Trabzon
Tavşanımı ilk ben alıp ben ilgilendiğim için tavşanım bana karşı hep daha rahattı ve beni daha fazla seviyordu.Erkek tavşanım Evdekilerin de onu sevmesiyle beraber çok mutluydu. Her zaman oyunlar oynuyordu. 3. aya girdiğimizde sadece bana idrar püskürtmeye başladı. Bu durumu yaptıktan sonra bir hata yaptığını anlar gibi koşarak yuvasına saklanıyordu. Bunu sürekli tekrarladı. Ve bunun en garip tarafı da bunu sadece bana yapıyordu. Bir zaman sonra tavşanı hiç sevmeyen babam onu her akşam sevmeye başladı. Yaklaşık 2-3 hafta sonra yani dün babama da aynı şekilde idrar püskürttü. Ona kızdığım zamanlarda da onu sevdiğim zamanlarda da bana idrar püskürtüyor. Bunun sebebi nedir?
 

Ekli dosyalar

  • CBB5C13A-6541-48D9-AA5D-5F7C2AEDE4B9.png
    CBB5C13A-6541-48D9-AA5D-5F7C2AEDE4B9.png
    1.9 MB · Görüntüleme: 58

BZC

Teknik Sorumlu
Yönetici
Kus Dostu
Katılım
29 Haz 2022
Mesajlar
425
Çözümler
14
Tepkime puanı
149
Puanları
43
Konum
İstanbul
Tavşanlar genellikle çiftleşme döneminde idrar püskürtme yaparlar. Eğer ısrarla devam ederse bir veteriner hekime gösterebilirsiniz, çünkü bazen sağlık problemlerinden dolayı da bu davranışlarda bulunabilirler. Çiftleşme döneminde püskürtme yapan tavşanlar için kısırlaştırma yapılabilir. Forumda tavşanlar ile ilginenen arkadaşlar beli daha fazla bilgi verebilir, ben bildiğim kadarıyla yazdım.
 

Razenn

Hayvansever
Kemirgen Dostu
Katılım
14 Kas 2022
Mesajlar
2
Tepkime puanı
0
Puanları
1
Konum
Rize/Trabzon
Bilginize ve ilginize teşekkür ederim. Diğer arkadaşlarımın da yorumlarını bekliyorum..<3
 

KCG

Hayvansever
Kemirgen Dostu
Katılım
30 Ağu 2021
Mesajlar
100
Çözümler
2
Tepkime puanı
56
Puanları
28
Konum
Türkiye
Bu bazen korku ve stres, bazen de dominant davranış, bazen de hormonal, bazen de sağlık problemleri kaynaklı olabilir.

Erkek tavşanlarda hormonlar aktifleşmeye başladıkça idrar püskürtme daha sık görülmeye başlanır.
Eğer hormonal kaynaklıysa çözümü için kısırlaştırmaktan başka şansınız yok. Bunun içinde onun yetişkin olmasını ve iyi ve sabit bir kiloya erişmesini beklemelisiniz.

Bazen de sizi işaretlemek ve üzerinizde dominant bir baskı kurmak için bunu yapar. Aslında bu bir nevi de sevindiricidir :) Çünkü tavşanınız sizi kendi bölgesi, alanı olarak görüyor ve sizi işaretliyor. Zamanla azalabilir veya kısırlaştırmadan sonra da yok olabilir.

Bazen de korku ve stres nedeniyle bunu yapabilir. Eğer ona dokunmanızdan rahatsız oluyorsa veya ortam değişikliği, yüksek gürültü varsa ve mutlu değilse de bunu yapar. Eğer kucaklama gibi bir durum varsa buna hemen son verin, tavşanlar kucaklanmaktan nefret ederler ve çok korkarlar. Çünkü tavşanlar av hayvanlarıdır ve kucaklandıklarında yakalandıklarını düşündükleri için korkarlar.
Dokunulmaktan hoşlanmıyorsa ona zaman tanıyın ve sabırlı olun.

Bazen de sağlık sorunları nedeniyle olabilir. Eğer işeme de zorlanma, işerken postür değişikliği veya normalden daha fazla su içme gibi belirtiler varsa bir veterinere göstermekte fayda var. İdrar yolu enfeksiyonu olabilir.
 

Benzer konular