evet yaptım her hangi bir parazit daha doğrusu bit pire yada kene gibi bir durumu yok. Zaten yanındaki diğer sultan çok sağlıklı. Ne kaşıntısı var ne de tüy yolması. Düzenli multivitamin, biotin, kalsiyum takviyesi yapiyorum. Probiyotik veriyorum. Dal darı, aspur, keten tohumu, beyaz darı bazende kırmızı darı veriyorum. Sebze veriyorum özellikle salatalık ve havuç çok severler sonra elma, bazen portakal gibi meyvelerde veriyorum onlarıda seviyorlar. Hatta evde birde
muhabbet kuşum var oda çok sağlıklı. Böyle bir problemi yok.
ayrıca banyo yaptırmaya çalişiyorum elimden geldiğince düzenli olarak. Bazen fıs fıs ile su fışkırtıyorum üstlerine çok severler. Bazende elimde suyun altına tutuyorum kendileri yıkaniyorlar.
Konunun arasına girmek istemem 😅. Ama benim şahsi görüşüm kuşunuzdaki tüy yolma problemi yüksek ihtimal beslenmeden kaynaklı. Beslenme programınızda birkaç eksik var, düzeltmeniz tavsiye ederim. Ama özellikle beslenmeye kaya tuzu ekleyin, şu anki duruma faydası olacaktır. Gri renkli hakiki kaya tuzu olması çok önemli (aşağıya örnek bir fotoğrafını ekliyorum). Ayrıca kafes telleri ile temas etmesin, metal yüzeyleri bozar. Bir yemliğe iri parça şeklinde koyup kafese asabilirsiniz, 7/24 dursun.
Kullandığınız takviyeleri ne sıklıkla verdiğiniz bilmiyorum lakin fazla takviye karaciğeri, böbrek ve pankreası yorar ve uzun sürede zarar verir. Tavsiyem sadece kaliteli bir multivitamin kullanmanız, diğer takviyeleri vermemeniz. Probiyotik konusu ise biraz karışık, ben probiyotik yerine çörek otu yağı kullanıyorum ve tavsiye ediyorum ama size kalmış.
Beslenmede ise en başta protein ve yağ eksikliği durumda tüy yolma görülür. Haftada 1 kere haşlanmış tavuk ve haşlanmış yumurta verin. Hayvansal yağ olarak hazır ürünler var ama biraz pahalıdır. Onlar yerine evde yağ emdirilmiş tohum hazırlayabilirsiniz (yağ emdirilmiş tohumi haftada 1 veya on günde1 kere verebilirsiniz).
Dal darısını en fazla haftada 2 kere verin. Meyve ile sebzeyi hergün vermeye özen gösterin. Verdiklerinizin yanında farklı çeşitleri de vermeye dikkat edin.
Son olarak haftada 2-3 kere filizlendirme verin, kuşa çok faydası olacaktır.
Beslenme düzelttikten sonra eğer kuşta düzelme olursa, yolma durumu beslenmeden kaynaklıdır. Eğer geçmezse huy yapmış olabilir, veya farklı bir sorunu vardır.
Beslenmeyi düzeltmeniz önemlidir. Kullanacaksanız ilaçları beslenmeyi düzelttikten sonra kullanmanız daha iyi olur.