Şeker Planörü Genel Bilgiler

Sultanım

🇵🇸
Moderatör
Kus Dostu
Katılım
30 May 2019
Mesajlar
1,038
Çözümler
32
Tepkime puanı
527
Puanları
113
Yaş
18
Konum
İstanbul
Sugar glider, nam-ı diğer şeker planörü birçok ülkede popüler bir evcil hayvandır. Türkiye'de de yeni yeni tanınan bu canlının evde beslenmek istenmesinin nedeni şirinliğinin yanı sıra oldukça ilginç bir canlı olmasıdır.
Omurgalıların içerisinde yer alan memeliler sınıfına ait olan şeker planörü keseliler (metatheria) sınıfından, iki dişliler (diprotodontia) takımına mensupturlar. Uçar kuskusgiller (petauridae) familyasına aittir. Uçar kuskusgiller üçe ayrılır:
•Dactylopsila
•Gymnobelideus (leadbeather kuskusu)
•Petaurus (asıl uçar kuskus)
20210328_151316-COLLAGE.jpg

Asıl uçar kuskus ise kendi içinde altı türe ayrılır:
Şeker planör (Petaurus breviceps)
Sincap planör (Petaurus norfolcensis)
Maun planör (Petaurus gracilis)
Kuzey planör (Petaurus abiri)
Sarı karınlı planör (Petaurus australis)
Biak planör (Petaurus biacensis)
20210328_153132-COLLAGE.jpg

Bu altı türden evde besleneni ve bu yazının konusu en baştaki şeker planörüdür.
Şeker planörü için pek çok yerde uçan sincap ismide kullanılır. Ama bu iki tür her ne kadar birbirlerine benzeseler de sadece akrabadırlar. İkisi de keseli memelilere aittir, ama uçan sincabın yavruları dünyaya geldiğinde çok küçük olur ve kesinlikle yetişkin bir bireye benzemez. Gelişimini ebeveynin kesesinde tamamlar. Şeker palörü ise plasentalı bir memelidir. Yani gelişim rahimde tamamlanır ve dünyaya minyatür bir planör gibi gelir.
Zaten aşağıdaki uçan sincap ve planür fotoğraflarına bakınca farklı olduklarını anlayacaksınız.
Bu resimdekiler uçan sincap:
Screenshot_20210328-153547.jpg
Screenshot_20210328-153519.jpg

Bunlar ise planör:
Screenshot_20210328-153607.jpg
Untitled-design-2.jpg

Peki başta dediğim ilginç özellik nedir? Fotoğraflara baktıysanız muhtemelen anlamışsınızdır, bu canlı bir kuş kadar olmasa da uçabilme -daha doğrusu süzülebilme-yeteneğine sahiptir. Minicik kolları ve bacakları arasındaki deri sayesinde bir ağaçtan bir ağaca süzülerek yol alabilirler. Hatta dengelerini güzel ayarladıklarında büyük bir futbol sahası kadar bir mesafeyi katedebilirler.
Avusturalya ve Yeni Gine ormanlarında küçük koloniler halinde yaşayan bu canlılar oldukça sosyal canlılardır. Ağaçların üzerinde yaşarlar ve gece aktif olurlar. Omnivor hayvanlardır, yani hem et, hem de ot tüketirler. Başlarından kuyruklarına kadar 15-20 cm uzunluğundadır. Yetişkin bir dişi 80-130, yetişkin bir erkek 100-160 gr ağırlığında olabilirler. Böcek, larvalar, meyve, nektar ve ağaç yaprakları, kabuklu yemişler ile beslenirler. Bölgecidirler, genelde okaliptüs ağaçlarına yuva yaparlar ve başka canlılardan korurlar. İdrar ve başka salgılar bırakarak alanlarını belirlerler. Çoğunluk besinleri ağaçlarda olduğu için pek yere inmezler. Aynı zamanda gece hayvanıdırlar, gündüz çok aktif olmazlar. Asıl hayatları hava karardığında başlar.
Dişi planör 14-21 günlük bir hamilelikten sonra bir veya iki yavru dünyaya getirir. Yaklaşık 70-90 gün kesede kalan yavrular 4-5 aya kadar annelerini emerler. 1 yaşında ise yetişkin bir birey olurlar.
Buraya kadar bu güzel ve sevimli hayvanlar hakkında genel bilgileri verdim. Peki bu canlıları evde beslemek isteyen bir kişi ne yapmalı? Nasıl bir ortamda, neler ile beslemeli? Bu bilgileri de başka bir konuda detaylı bir şekilde deyineceğim. Burada kısaca üstünden geçeceğim; şeker planörleri kalsiyum, protein ve vitamini dengeli bir şekilde tüketmelidirler. Yedikleri besinlerin 1/3'ü kalsiyumdan, 1/3'ü proteinden ve 1/3'ü vitaminden oluşmalıdır. Evde vereceğimiz yumurta kabuğu, papaya, orman meyvesi, yoğurt ve ek takviye ile kalsiyum ihtiyaçlarını karşılarız. Kedi maması, haşlanmış tavuk, hindi ve yoğurtla protein ihtiyaçlarını; meyve, sebze ve ek takviyelerle vitamin ihtiyaçlarını karşılarız. Günlük kendi ağırlıklarının sadece %15-%20'si kadar yemek yedikleri için oldukça az tüketirler. Bu yüzden vereceğimiz gıdaları düzebli ve kontrollü bir şekilde vermeliyiz. Omnivor canlılar olsalar da besinlerinin %75'i bitkilerden (meyve, sebze, yeşillik, nektar, özsuyu...), %25'i proteinli gıdalardan oluşur ve bu bize beslenme için çok kolaylık sağlar.
Barınacağı yer rahatça uçabilmesi için ortalama 1 m uzunluğunda, 60 cm genişliğinde, 60 cm eninde olmalı. Eğer telli bir kısmı varsa aralıkları parmaklarının takılamayacağı boyutlarda olmalı. Tabanında ızgara olması temizlik açısından işi oldukça kolaylaştırır. Kafesin içerisine tırmanabileceği dallar, girebileceği hamaklar, oynayabileceği oyuncaklar, yemek için kap ve su için bir adet bulunmalı. Yemek kabı olarak bu iş için en müsait olanı papağan yemlikleri. Suluk olarak kemirgenler için yapılmış bilyeli suluk kullanabilirsiniz. Türkiye'de planörler için kafes satın alma imkanı olmadığı için dolap tarzı birşeyi kafese dönüştürebilir yada büyük salma kafes olarak adı geçen kuş kafeslerinden kullanabilirsiniz. Büyük papağan kafesleri boyut olarak uygun olsa da tel aralığı biraz büyük olabilir.
Cinsiyet ayrımi ise çok kolaydır, dişilerin karın bölgesinde yavruların taşındığı keseler bulunur. Ayrıca yetişkin erkeklerin kafalarının üstünde kelleşme görülebilir.
Üreme konusunu da kısaca bir anlatayım; erkek planörler 4-12 aylıkken olgunlaşmış sayılırlar. Dişiler ise 8-12 ay arasında olgunlaşırlar. Gebelik süresi 15-17 gün arasındadır. Yavrular doğduktan itibaren 60 gün boyunca annenin kesesinde yaşarlar, dışarıya çıkmazlar. Anneleri yavruları süt ile beslenerek büyütür. Keseden çıktıklarında ise bağlarını tamamen koparmazlar. Çünkü gözleri anca 80 günlükken açılır, yaklaşık 4 aylık olduklarında yuvadan ayrılırlar. Her nekadar sürü hayvanı olsalarda protein ihiyacı, kıskançlık, kavga yada buna benzer nedenlerden dolayı anne ve baba dışındaki şeker planörlerinin yavrulara zarar verdiği gözlemlenir. O yüzden birden fazla planör çiftiniz varsa ürme döneminde ayrı kafeslerde beslemeniz gerekebilir.
20210328_155849-COLLAGE.jpg

Şimdilik vereceğim bilgiler bukadar 🙂. İlerleyen zamanlarda beslenme, bakım, takviye gıdalar, temizlik, kafes ve ekipmanlar, hastalık, cinsiyet, üreme... gibi konuları daha ayrıntılı, uzun ve açıklayıcı bir şekilde yazacağım. Şimdilik hoşçakalın 👐
 

Tevfik

Hayvansever
Kedi Dostu
Katılım
4 Mar 2019
Mesajlar
2,845
Çözümler
12
Tepkime puanı
1,933
Puanları
113
Konum
Türkiye
Bunlar aşırı sevimliler çok hoşuma gidiyor :D detaylı bilgilendirmelerden dolayı çok teşekkür ederim.
 

Sultanım

🇵🇸
Moderatör
Kus Dostu
Katılım
30 May 2019
Mesajlar
1,038
Çözümler
32
Tepkime puanı
527
Puanları
113
Yaş
18
Konum
İstanbul
Çok teşekkürler, ama bu daha başlangıç, ilerleyen zamanlarda daha da derinlere ineceğim 😃
 

Tevfik

Hayvansever
Kedi Dostu
Katılım
4 Mar 2019
Mesajlar
2,845
Çözümler
12
Tepkime puanı
1,933
Puanları
113
Konum
Türkiye
@Sultanım, Google gönderdim makalenizi, search console ekledim :) Kısa zaman içerisinde Google'da yerini alır. Yazınız çok güzel ama naçizane tavsiyem sıralama vermemeniz bence çok daha harika olur düşüncesindeyim :)
 

Sultanım

🇵🇸
Moderatör
Kus Dostu
Katılım
30 May 2019
Mesajlar
1,038
Çözümler
32
Tepkime puanı
527
Puanları
113
Yaş
18
Konum
İstanbul
Çook teşekkürler, ama sıralamadan kastınızı tam olarak anlayamadım 🙂
 

Gülce

Hayvansever
Kemirgen Dostu
Katılım
5 Mar 2019
Mesajlar
2,845
Çözümler
11
Tepkime puanı
1,321
Puanları
113
Konum
Eskişehir
Güzel bir yazı olmuş, tabii Türkiye'de sugar glider üretmenin ve beslemenin yasak olduğunu da belirtelim. :)
 

Sultanım

🇵🇸
Moderatör
Kus Dostu
Katılım
30 May 2019
Mesajlar
1,038
Çözümler
32
Tepkime puanı
527
Puanları
113
Yaş
18
Konum
İstanbul
@Gülce, tamamen yasak demekte yanlış olur. Doğandan koparılmamış, yani ev ortamında doğup büyümüş bir şeker planörünün uygun ortam ve uygun bir diyet ile beslendiğinde sorun olmuyor. Daha doğrusu benim okuduğum kadarıyla böyle. Ayrıca iguana, bukalemun ve papağanlarda olduğy gibi bunlarda da muhtemelen CITES belgesine ihtiyaç duyulur. Birde Türkiye'de besleyen ve üreten çok az kişi var. O yüzden yurt dışından getirileceğinden bazı belgelere de ihtiyaç duyulabilir.
Tabi üretimi tamamen farklı bir durum. Yukardakiler sadece evde besleneceği zaman alınması gerekenler.
 

Sarp

Hayvansever
Egzotik Dostu
Katılım
13 Eki 2022
Mesajlar
1
Tepkime puanı
0
Puanları
1
Konum
izmir
Merhaba, bilgilendirici yazı için teşekkürler. Şeker planör arıyorum, yardımcı olabilecek varmıdır ?
 

Benzer konular