Parmak maymunlar maymun türünün en küçük ırkıdır. Vücut uzunluğu ortalam 15 cm ve ağırlıkları ortalama 100 gramdır. Bu kadar küçük olmalarına rağmen 5 metreye kadar zıplayabilirler ve baykuşlara benzer şekilde kafalarını 180 derece döndürebilirler.
Parmak maymuna kimler bakabilir?
Parmak maymuna hayatında düzenini oturtmuş hem maddi hem manevi her ihtiyacını karşılayabilecek kişiler tarafından alınmalıdır. Parmak maymun klasik bir evcil hayvanla karşılaştırıldığında oldukça zahmet ve zaman ister. İş temposu arasında bakılması çok zor olduğundan 'home office' iş yürüten kişilerin veya esnek çalışma saatleri olan kişilerin alması tavsiye edilmektedir. Parmak maymunlar terk edildiklerinde depresyona girebilen canlılar olduğundan yaşam süresi boyunca bütün planlar ona uygun şekilde yapılmalıdır.
Parmak maymunlar kaç yıl yaşar?
Parmak maymunların ortalama ömrü 12 yıldır. Evde iyi şartlar altında bakıldıklarında ömürleri 16 yıla kadar uzayabilmektedir.
Parmak maymunlar ne tarz hastalıklar taşıyabilir veya yakalanabilirler?
Parmak maymunlar insanlardan bulaşabilen bir çok hastalığa yakalanmış olabilirler. HIV'li kişilerin parmak maymun bakması hastalığı maymuna da geçirebileceğinden dolayı tavsiye edilmemektedir. Aynı zamanda grip gibi basit ancak bulaşıcı hastalıklar geçirildiğinde de önlem alınarak (hasta maskesi takmak gibi) yanına yaklaşılmalıdır.
Parmak maymun beslenmesi ve beslenme tarzı nasıl olmalıdır?
Parmak maymunlar doğada oldukça çeşitli besin tükettiklerinden onlara uygulanacak diyetin de oldukça çeşitli olması gerekmektedir. Mama firmaları tarafından hazırlanmış herhangi bir hazır mama bulunmadığından devamlı onlara mama hazırlamanız gerekir. Diyette ağırlıklı olarak C ve D3 vitamini bulundurulmalıdır. Verilecek besin kuru bir gıda ise kafes tabanındaki malzeme arasına saklanabilir, meyve gibi yaş bir gıda ise kafes üzerinden sarkıtarak yemesi sağlanabilir. Elle besleme veya tabaktan besleme yapılabilir.
Parmak
- Özellikle yavruyken bebek mamaları onlar için iyi bir gıda olacaktır. Yavruların bir süre şırınga ile beslenmesi gerektiğinden verilebilecek en pratik gıdalardandır.
- Çam sakızı/Reçine: Alt dişlerinin kuvvetlenmesi ve güçten düşmemesi için oldukça önemlidir.
- Yumurta
- Tahıllar (yulaf, pirinç vs.)
- Brokoli
- Karnabahar
- Bezelye
- Çeşitli meyveler (Elma, mango, muz nektar..)
- Kahvaltılık pirinç gevreği
- Kuru meyveler ve kuruyemiş
- Hindi
- Balık
- Kırmızı et
- Tavuk (protein ihtiyacını karşılaması için et ürünleri tüketmesi oldukça önemlidir.)
Parmak maymunlar doğalarında ağaçların üstünde yaşamaktan hoşlanırlar. Bu nedenle devamlı olarak tırmanabilecekleri, sarkabilecekleri bir yere ihtiyaç duyarlar. Kafesinin hem enine hem boyuna uzun olmasına dikkat edilmelidir. Kafesin birden fazla katlı olması parmak maymununuzun daha çok hoşuna gidecektir.
- Tabandan biraz üst seviyede bulunacak bir suluk (bilyeli suluk kullanılabilir.)
- Hamak
- Yatak
- Tırmanabileceği kalın ve sağlam bir halat veya tırmanıp sarkmaya uygun kalın çubuk
- Mümkünse kafes içerisinde üstünde durabileceği bir ağaç dalı
- Kafes boyutuna bağlı olarak içeriden ağaç geçirilebilir
- Mamasının daima taze ve belirli saatlerde verilmesi gerektiğinden mama kabı koymak zorunlu değildir.
- Bebek oyuncakları (sesli oyuncaklar, onun boyutunda mini bir bisiklet veya bebekler için satılan zeka geliştirici herhangi oyuncak ile kafes içerisinde sıkılmaması sağlanabilir.
Kafes altlığı
- Kafes altlığı olarak havlu, yumuşak bir örtü veya battaniye tercih edilebilir.
Neredeyse tüm evcil maymunlara tuvalet eğitimi verilmez ve altına bebek bezi bağlanır.