Vahşi ortamlarda yaşayan melek balıkları, yaklaşık 100 ile 130 yıl öncesinde akvaryumla tanışmışlar ve kolayca uyum sağlamışlardır. Doğru bir beslenme ve iyi bir bakım uygulaması ile 10 yıldan fazla yaşayan melek balığı, zarif görünümü ile akvaryumların vazgeçilmezi haline gelmiştir. Birçok değişik balıkla birlikte yaşayabilen bu tür oldukça da ekonomiktir, sektördeki melek balığı fiyatları da, aynı özellikteki diğer balıklarla kıyaslandığında çok daha uygundur.
Melek Balığının Özellikleri
Güney Amerika kökenli olan melek balığı, melezlendirilerek değişik türlerde üretilmeye başlanmıştır. Bu türlerin en bilinenleri ise;
- Kora,
- Tül Kuyruk,
- Dumanlı Tül Kuyruk
- Kara Tül Kuyruk
- olarak sıralanmaktadır.
Kolay bakımlı balıklardan olan melek balıkları, karakter olarak ise yarı agresif sınıfındadır. Bu türlerin hemen hemen hepsinin boyları 15 cm’nin altındaır.
Bir çift melek balığı için en az 130 litre su gerekir ve suyun sertlik derecesi (ph) 6 ile 7,5 değerleri arasında olması gerekmektedir. Ortalama 23 derece ile 30 derece arasında yaşayabilen bu balıklar yüksek akvaryumları daha çok severler ve akvaryumun her yerinde yüzerler. Asil ve zarif bir görünüme sahip olan bu türlerin genellikle gözleri kırmızıdır ve vücudu ile yüzgeçlerinde mavi, yeşil ve sarı tonlarında renkler bulunmaktadır. Cinsiyetlerinin belirlenmesi zor olan bu balıkların cinsiyetleri üreme esnasında daha kolay anlaşılabilir. Piyasada bulunan melek balığı fiyatları balıkların türüne ve boyutlarına göre değişiklik göstermektedir.
Melek Balığının İlişkisi ve Beslenmesi
Akvaryumun asilleri olan melek balıkları çok hareketli olan balıklarla birlikte yaşamaktan hoşlanmazlar ve böyle bir ortamda ise çoğu zaman bir yere saklanarak orada hareketsiz dururlar. Bu balıklar genellikle tetra, çöpçü balığı, barb, plati ve kılıçkuyruk cinsi balıklarla daha iyi anlaşır. Akvaryuma konacak lepistes gibi küçük balıklar ise melek balığının ağzına sığacak ise çok kısa sürede yenilir.
Beslenmesi en kolay balıklardan olan melek balığı hazır yemden oldukça hoşlanmaktadır. Özellikle taze veya donmuş canlı yemlerle takviye edilen pul yemler, bu türlerin en sevdiği yiyeceklerin başında gelmektedir. Donmuş yemlerden ise siyah kurt ve kan kurdu en sevdiği besinlerdendir. Ayrıca bu tür balıklar için üretilen yosun çeşitleri de iyi bir gıda takviyesi olmaktadır.
Melek Balıklarının Bakımı ve Üremesi
Melek balıklarının bakımı diğer akvaryum balıklarına nazaran oldukça kolay ve masrafsızdır. Geniş ve yüksek akvaryumlar melek balığı için ilk şartı oluşturmaktadır. Akvaryumların düzenli olarak temizlenmesi, filtreleme sisteminin bulunması ve belirtilen ısı derecelerinin sağlanması bakım için yeterli olmaktadır. Bakım için özel bir şeye gerek duyulmayan bu türler için akvaryumlarda; amazon kılıcı, java yosunu, vallinerisa, çınar ve water sprite bitkileri, kendilerini doğal yaşam ortamında hissederek sakinleşmeleri için bulunması gereken ideal bitkilerdir. Bu bitkiler ayrıca üremeleri esnasında yavruların saklanması için çok uygun koşullar da sağlamaktadır.
Melek balıklarının üretilmesi için sağlanacak özel koşullar bulunmamaktadır. Eşlerini kendi seçen bu türler uzun süreler boyunca da birlikte yaşarlar. Üreme sonunda bine yakın yumurta bırakırlar ve sağlıksız olanlarını yerler, bu da yumurtalarını yeme sebebiyle ebeveynlerini ayırma hatasını yapmaya sebep olur. Yumurtaların düzenli havalandırılması için ebeveynler yumurtalardan ayrılmamalıdır.