Lepistes balıkları hakkında bilmeniz gerekenleri başlıkları maddeler hâline getirip siz değerli balık severlere sunuyoruz. Ayrıca ilave etmek istediğiniz bir bilgi var ise konu altına yorum olarak bizimle ve birçok balık sever ile paylaşabilirsiniz.
Lepistes Balığı Hakkında
- Lepistesler cinsiyetlerine göre boyut olarak değişirler. Erkekler normalde 1.5-3.5 cm uzunluğundan daha küçüktür . Dişi Lepisteslerin boyu ise 3-6 cm arasında değişir . Dişiler genellikle gri renkte iken, erkekler üreme döneminde parlak renkli, şeritli desenlere sahip olabilirler.
- Lepistes 10 ila 20 hafta içinde olgunlaşır ve 2 yıla kadar yaşayabilirler.
- Bu süreç içerisinde dişiler yavruların birçoğunu yiyebilirler. Vahşi yaşam süresi akvaryum içi yaşamdan farklıdır, fakat akvaryum şartlarına bağlı olarak vahşi doğadaki yaşam sürelerinden biraz daha uzun yaşayabilirler.
- Kayaları ve bitki örtüsü bol olan iyi planlanmış bir akvaryum ile lepisteslere yaşam alanı sağlanabilir. Ancak akvaryumda farklı tür yırtıcı balıklarınız varsa dikkat edin. Mümkünse bir arada bulundurmayın.
- Lepisteslerin kendileri ve yavruları için bol miktarda saklanma yeri olduğundan emin olun.
- Lepistlesler yavru balıkları öldüren balık olarak bilinir. Eğer aç kalmışlarsa veya kalabalık bir ortamda huzursuz olmuşlarsa bu bebekleri öldürmeleri için başlıca nedenleridir.
- Lepistesler, yosun ve suda yaşayan böcek larvaları da dahil olmak üzere vahşi doğada çok çeşitli yiyecekler tüketmektedir. Bu yüzden onları tropikal balıklar için tasarlanan kaliteli bir yemle beslemeniz gerekir.
- Bir Lepistesin ağzı için çok büyük olan pelet tarzı yemleri almamalısınız.
Lepistes Balığını Beslemek
- Lepistesler her zaman aynı yemler ile beslenirlerse farklı yem arayışlarına girerek, yavrularını öldürmelerine sebep olabilir. Bazen bezelye, salatalık gibi çeşitli besinler vermelisiniz.
- Lepistesler çok küçük midelere sahipler, bu yüzden aşırı beslemek bağırsaklarının tıkanmasına neden olabilir.
- Lepistesler, günde sadece birkaç kez küçük miktarlar ile beslenmeliler. Ayrıca, akvaryum sıcaklığını da dikkate alın.
- Lepistesler daha düşük sıcaklıklarda metabolizmaları yavaşladıkça daha az yiyecektir. Onların yeme alışkanlıklarını izleyin ve onlara sadece bir beslenmede yiyecekleri kadar yem verin. Akvaryumda yüzen yemler bırakmak sadece fazla yemeğe teşvik etmeyecek, aynı zamanda suyun kalitesini bozup, kirletecektir. Bu nedenle beslenme bittikten sonra herhangi bir yem artığını çıkarmak iyi bir fikirdir. İyi bir program ile beslenmesine dikkat ederseniz Lepisteslerinizin sağlıklı, mutlu kalmasını ve ömrünü uzatabileceğini garanti edersiniz.
Lepistesler İçin Tercih Edilen Tank Koşulları
- Lepistesler için rahat bir akvaryum oluştururken göz önünde bulundurulması gereken çok şey var. En yaygın ölçü 15 galonluk bir tanktır . Çok büyük değil, güzel bir başlangıç. Eğer 15 galondan daha küçük bir akvaryumda yaşam kalitesi düşecek ve ona işkence etmiş olacaksınız.
- Lepisteslerin çok fazla saklanma yeri olduğundan emin olun. Akvaryumunuzu çok sayıda bitki ve süs eşyası ile süsleyin. Ancak keskin kenarlı malzemelere dikkat edin, hassas yüzgeçlerine zarar verebilecek malzemeler kullanmayın.
- Akvaryumun en az 2 inçlik çakıllar ile süslemeyi unutmayın. Bu sadece dışarıdan güzel görünmekle kalmayacak, aynı zamanda suyun filtrelenmesine de yardımcı olacaktır.
- Su sıcaklığı çok sıcak veya çok soğuksa, suları ortalama bir sıcaklıkta saklayınız. Oda sıcaklığı idealdir.
- Lepistesler ile farklı türleri bir arada bulundururken çok dikkatli olun. Aynı iklimin balık türü olduğundan emin olun. Çünkü her tür için farklı sıcaklık dereceleri, farklı besinler vermek gerekir.
- Lepisteslerin, uzun yüzgeçlerini yiyebilecek balıklar ile bir arada tutmayın.
- Diğer tür balıklar tarafından zorbalığa maruz kalırlarsa, stresin yanı sıra sağlıkları da etkilenir.