Hapşırma çok fazla olmadığı sürece normal. Stres birçok şeye sebep olabiliyor, aslında bu yüzden bir süre gözlemlemek iyidir. Çünkü stres kaynaklı ise bir süre sonra geçecektir.
Erkek kuşlar genelde cinsiyet ayırt etmez kur yaparken, hatta oyuncaklara veya size de yapabilirler çünkü bir nevi sevgi belirtisidir.
Kuş kumunu bir süre kafesten çıkarmanız iyi olur. Aşırı tüketim problem oluşturabiliyor çünkü gritli kumlar sindirilemez parçalardan oluşur. Onun yerine meşe kömürü veya kuş kömürü (meşe kömürü daha iyi bir tercih) koyabilirsiniz. Hem grit yerine geçer hem de sindirildiği için problem oluşturmaz.
Şuanda spesifik olarak bir hastalık belirtisi yok. Elbette imkan olsa, iyi bir veteriner bulunsa genel bir kontrol iyi olurdu. Ancak böyle bir seçenek olmadığı için şuanda kuşları en iyi şekilde beslemek, beslenmelerini çeşitli besinlere desteklemek en doğru yol olur. Özellikle bağışık sistemini güçlü tutacak, organları koruyacak şeyleri rutin olarak vermek faydalı. Bu açıdan size birkaç şey tavsiye edebilirim.
Karaciğeri destekleme konusunda çok başarılı olan devedikeni tohumunu haftada 1 kere, kuş başına 6-7 tane verebilirsiniz. İçerisindeki slymarin maddesi organ hasarımı önleme ve iyileştirmede etkili.
Çörek otu tohumu veya yağı. Temel kullanım sebebi bağırsak floarasını düzenleyerek bağışıklık sistemini güçlendirmek, bu sayede hem sindirim sistemi düzelir hem de hastalıklara karşı direnci artar. Çörek otu tohumunu haftada 1-2 kere kuş başına yarım çay kaşığı kadar verebilirsiniz. Yağını ise - ki ben yağını kullanmayı tercih ediyorum - haftad 1-2 kere yeme damlatarak verebilirsiniz (3-4 damla yeter).
Zaten tavsiye ettiğim kil de çok faydalıdır, özellikle bulabilirseniz bentonit kil alın. Kuşların yemler, kuryemişler ve diğer tahılla aracılığı ile alabileceği aflatoksinleri (küflerin ürettiği bir çeşit toksik) absorbe eder ve zararını önler, farklı sebeplerden kaynaklı ishali tedavi edebilir, metal zehirlenmesinde ve toksin alımında kuşun sağlığını korumasına yardımcı olur.
Muhabbet kuşunun beslenmesinde filizlenmiş tohumlar ve mikro yeşillik olarak isimlendirilen çimler büyük bir yer kaplar. Bunları düzenli vermeyi ihmal etmeyin.