Kedim hapşuruyor ve gözleri ıslanıyor

turret001

Hayvansever
Kedi Dostu
Katılım
5 Kas 2019
Mesajlar
1
Tepkime puanı
0
Puanları
1
Konum
Karabük
Merhaba, evde bakmadığım bir kedi bu. Mamasını suyunu veriyorum sadece, apartman kedisi. Fakat kendisi hasta oldu, ilk gün bir çok kere hapşurdı, şu anda hapşurması azaldı fakat sanırım burnu tıkandı. Gözleri ıslak olmaya başladı ve artık sevince mırlamıyor. 3 gündür eve aldım, kaloriferin dibine yatak yaptım fakat iyileşiyor gibi durmuyor. Benim de sınav haftam, hem vizelere çalışıyorum hem kediye bakmaya çalışıyorum ve önümüzdeki hafta 1 haftalığına şehir dışına çıkacağım fakat aklım kedide kalacak.

İyileşmesi için yapabileceğim bir şey var mı? Veterinere götürecek param da yok. Yardımcı olursanız çok sevinirim.
 

Cemgineer

Hayvansever
Kedi Dostu
Katılım
29 Eki 2019
Mesajlar
28
Tepkime puanı
20
Puanları
3
Konum
Çorlu/Tekirdağ
Kedi nezlesi olma ihtimali yüksek. Bireysel olarak yapabileceğiniz çok da fazla bir şey yok aslında. Düzenli olarak yemek yemesine ve su içmesine dikkat etmek lazım. Islak gözlerde akıntı başlar yakında. Burnuna dokunmanıza izin veriyor mu? Eğer kuru iken sıcaklığı hissediyorsanız nezle olmuştur (normal vücut sıcaklıkları 39 derece civarıdır ama burunlarını etkilemez bu durum).

İyileşmesi için ilaç tedavisi önerilmektedir. İnsanlardaki gibi "yatıp dinlenirsem geçer" durumu maalesef onlar için geçerli olmuyor. Şimdiden çok geçmiş olsun 😔
 

Gülce

Hayvansever
Kemirgen Dostu
Katılım
5 Mar 2019
Mesajlar
2,845
Çözümler
11
Tepkime puanı
1,321
Puanları
113
Konum
Eskişehir
Bir veterinerle konuşup sokak kedisi olduğunu ve yeterli bütçeniz olmadığını söylerseniz sizden yalnızca ilaç parası alabilir veya tedavisini ücretsiz yapabilir. Vitamin takviyesi yapmanızı tavsiye ederim. Yoğurt, peynir, yumurta, ciğer, taşlık verebilirsiniz. Gözlerindeki durumun ilerlememesi için demlenmiş çayı pamuk yardımıyla gözlerine sürebilirsiniz.
 

akinselcuk

Hayvansever
Kedi Dostu
Katılım
27 Şub 2023
Mesajlar
2
Tepkime puanı
0
Puanları
1
Konum
Konya
Sokakta bir yavru kedi bulduk. Kum yuva mama kabı su şeklinde düzenli baktık. Sürekli hapşırdığını ve gözlerinde akıntı olduğunu gördük. Kuru mama ve yaş mama yiyor su içiyor hafif bir hastalığı var gibi görünüyordu. Kedide kötü bir nefes kokusu da vardı. Bir kaç gün besledik gezdi oynadı ancak hastalığı geçmedi. Bir veterinere gittik. Antibiyotik vitamin göz damlası nefes açıcı ve hijyenik sprey verdi. Antibiyotik iğneleri günde bir yapıldı.

Nefes açıcı ağızdan şırınga ucuyla damla şeklinde verildi. Hijyen spreyi ile ağız burun kulak içi temizlendi. Mamasına vitamin toz olarak verildi. İlaçları verilip temiz tutuldu. Göz akıntısı geçse de ağız salyası arttı. Hapşırması arttı. Burnundan sürekli akıntı başladı. Kuru mamayı tüketmez oldu. Yaş mamayı yiyebildiği kadar yiyordu.

Fakat iyiye gitmedi. Yavruydu. Antibiyotiğe umduğumuz cevabı vermedi .

Gözler hafif kızarık ve çekik görünüyor orjinal hali daha yuvarlak ve kahverengi idi. Bu hastalık bakışını değiştiriyor.

Diğer kedilerimizden ayrı tuttuk amacımız iyileştirip geri salmaktı. 1,5 ay kadar uğraştık ve ne yazık ki kurtulamadı. Çok daha fazla para harcayıp daha kapsamlı bir kliniğe yatırıp daha fazla bakımla bir sonuç alır mıydık bilemiyorum.

Yabancı sitelerde yavru kedilerde nezle virüsünün ölümcül olduğu 3-4 yaşındaki kedilerde bile ölüm oranının %50 olduğu yazıyor. Virüsün anneden geçtiğini tüm yavrularda ortaya çıkmadığını hasta yavruyu annenin diğer yavrulardan uzaklaştırabileceğini söylüyor. İlk bulduğumda henüz yavru neden tek başına yuvasız geziyor diye düşünmüştüm.

2 resmini yükledim ama bu resimler ilk geldiğinde aşırı ağız salyası olmayan göz akıntısı ve nefes kokusu olan iştahı keyfi yerinde zamanı. Antibiyotik veteriner ve ekstra bakım ne yazık ki fayda etmedi . . . İnternette gerçek sağlıklı bir bilgiye erişemedim bu yüzden yazdım.

Daha önce bir çok kedi kurtardım. Bunu kurtaramadım. Son haftasına kadar hiç ummuyordum kurtulamayacağını.

Çok üzüldüm.
 

Ekli dosyalar

  • 20230127_231228.jpg
    20230127_231228.jpg
    2.3 MB · Görüntüleme: 6
  • 20230127_231222.jpg
    20230127_231222.jpg
    751.6 KB · Görüntüleme: 6

Arndiol

Hayvansever
Kedi Dostu
Katılım
28 Ağu 2020
Mesajlar
1,889
Çözümler
27
Tepkime puanı
980
Puanları
113
Konum
İzmir
başınız sagolsun ne yazık ki sokaktaki kediler bazen hastalık kapmış olabiliyor ya da bağısıklıgı cok düşük oldugu için toparlaması zor olabiliyo.

kan ve dışkı testi yaptılar mı hiç, genel olarak orada problemin ne oldugu ortaya cıkar?

Kuru fib olabilir, sokakta cok yaygın.
 

Benzer konular