Üretim yapmayacağınızı biliyorum zaten. Ben örnek olarak söyledim onu. Çünkü yavru balık beslendiğinde yada üretim yapıldığında su diğerleri çok daha önemlidir. Bu yüzden pipo kullanılır. Bu demek değil ki üretim dışında kullanılmaz, özellikle nano akvaryumlarda ve size dediğim gibi 100-150 litrede iç filtreye ek olarak kullanılan bir filtre.
Ama dış filtre kullanmakta kararlı iseniz iç filtre+pipo şart değil tabikide. Ama dış filtreye harcayacağınız paraya yine bir filtrasyon sağlayıp başka bir şeye de harcayabilirsiniz.
Birde ilk başta yaklaşık olarak ne kadar bütçeniz olması gerektiğine bilmek iyi olur. Bu yüzden (filtre dışında diğer) ekipman ve malzemelerin listesini yaptım aşağıya,
-200w ısıtıcı 100 lira
-30 kum 200 lira
-Bitki yada dekor 60 lira
-Yemler 60 lira
Toplam 420 lira
Yani yaklaşık olarak 420-430 liraya ihtiyacınız var. Tabi ışıklandırma, alınırsa vitamin gübre vb. şeyler ve balık da buna en az 50-60 lira eklenecektir.
Birde akvaryumunuza kesinlikle yapay bitki, batık gemi, renkli çakıl taşı, şato benzeri yapay malzemeler koymayın. Bu tarz malzemelerin üstündeki boyalar bir süre sonra akvaryuma salınım yapar ve balıklarınızı zehirler. Her türlü bir risk var. Sonuçta bir can söz konusu, riske girmeye değmez. Bu yüzden balığın habitatına uygun tasarım yapmalısınız. Malawi cikletlerinde (sarı prenses, mavi prenses vb.) kaya ile dekor yapmalısınız; soğuk su balıklarında (
japon balığı, koi vb.) yuvarlak hatlı kaya ve belki bitki ile dekor yapmalısınız; tanganyika kabukçullarında (daffodil, neolamprologus similis vb.) ince kum ve kabuk ile dekor yapmalısınız, tropikal balıklarda ise (tetra, gurami vb.) bitkili bir tasarım yapmalısınız. Siz eğer özelden yazdığım gibi gurami türleri ile karma bir akvaryum yapma kararı aldıysanız mutlaka canlı bitki kullanın.