Ember Tetra Balığı Özellikleri ve Bakımı

Mnemosynes

Hayvansever
Kedi Dostu
Katılım
9 Mar 2020
Mesajlar
266
Tepkime puanı
312
Puanları
63
Konum
İstanbul
Ember Tetra sadece güzel görünmekle kalmayıp aynı zamanda bakımı kolay balıklardan biridir. Acemi akvaryumcular için de mükemmel bir şekilde uygun olmalarının ana nedeni budur. Bilmeniz gereken tek şey, diğer balıklar gibi petshoplarda çok yaygın bulunmamasıdır. Yine de onları belirli satıcılardan satın alabilirsiniz.

Bilimsel adı olan Hyphessobryconamandae da olarak bilinen Ember Tetra, dünyada yeni keşfedilen balıklardan biridir. Ember Tetra bir tatlı su balığıdır ve zaten oldukça büyük ve çeşitli türlere sahip Characidae ailesine aittir. Bu balık ilk olarak 1987’de Orta Brezilya bölgesinde bulunan Araguaia Nehir Havzası'nın akan sularında keşfedilmiştir.

Ember Tetra balığının doğal yaşam alanı yumuşak ve düşük pH'lı su içeriğinden oluşmasına rağmen, bu parlak renkli balıklar sert suda da rahatça yaşayabilir. Balıklar çok küçük olmasına rağmen, tankın içinde oldukça aktiftirler. Bu nedenle, bu balıkların yüzmesi için yeterli özgürlük sağlamak adına tank kurulumuna dikkat etmeniz gerekir.

Ember Tetra Balığı Fiziksel Özellikleri
Ateş kırmızı / turuncu tonları ve küçük gövdeleri ile Ember Tetra, mensup olduğu ailedeki en güzel balıklardan biridir. Tetra kelimesi, Afrika ve Güney Amerika bölgelerine ait küçük tatlı su balıklarını ifade eder. Diğer tüm tetralar gibi Ember Tetra da çok küçüktür. Maksimum 5 cm uzunluğa kadar büyür.

Ember Tetra Balığı Özellikleri ve Bakımı.jpg


Ember tetralarının çoğu turuncu renkte olsa da, bazıları da kırmızı tonlarındadır. Vücutları oldukça uzundur. Sırt yüzgeçleri oldukça büyük olsa da, kuyruk yüzgeci küçüktür. Bu anal ve sırt yüzgeçlerinin siyahımsı gri geçişi, balıkların ateşli turuncu gövdeleri arasında çok iyi gözükmektedir. Gözlerin üstündeki kısım parlak kırmızı bir gölgeye sahiptir, bu da bu tetrayı oldukça çekici kılar.

Dişi Ember Tetra balıklarında hava kesesi daha büyük ve yuvarlaktır. Erkek balıkların ise hafif küçük ve sivri bir hava kesesi bulunur. Bir hayvanın yapısı hareket hızında hayati bir rol oynar. Bu kural bu tetra türü için de geçerlidir. Balığın gövdesinin geriye doğru sıkışık halini, küçük yapısına rağmen hızlıca yüzmesine yardımcı olur.

Ember Tetra Balığını Besleme
Kor tetraların parlak turuncu / kırmızı tonlarını geliştirmesini ve uzun süre korumasını istiyorsanız, verdiğiniz gıdalara dikkat etmelisiniz. Yedikleri besinler bu balıkların renginde ve görünüşünde büyük rol oynar. Şu besinler tercih edilebilir:
  • Küçük omurgasızlar ve solucanlar gibi zooplanktonlar
  • Salamura karides (Ember tetralarda rengi ortaya çıkarmak için çok önemlidir)
  • Canlı ve dondurulmuş yiyecekler
  • Kuru Gıdalar
Yiyecekleri mümkün olduğunca öğütmelisiniz, böylece küçük tetraların onları yemesi kolay olacaktır. Dikkat etmezseniz, büyük yiyecek parçaları onları boğabilir. Çok küçük bedenleri olduğundan, tek seferde çok fazla yiyecek alamazlar. Bu nedenle, her seferinde az miktarda yiyecek ile beslemelisiniz. Tok hissetmelerini sağlamak için balıkları günde üç kez beslediğinizden emin olmalısınız.

Ember Tetra Balığı Mizacı
Ember tetralar, yüzmeyi ve tankta oynamayı seven sakin balıklardır. Orta katmandaki bitkileri sadece oynamak ve yüzmek için değil, aynı zamanda istedikleri zaman saklanmak için de kullanırlar. Başlangıçta suyun çok yumuşak olduğu bir tanktan gelseler de sert suya çabuk alışabilen çok toleranslı balıklardır.

Bir diğer tetra türü olan Siyah Tetra hakkında bilgi edinmek için şu yazıya da bakabilirsiniz: Siyah Tetra Balığı Özellikleri ve Bakımı
 

Benzer konular