merhabalar. köpeğini 2 yılı aşkın süredir çiğ besleyen birisi olarak ben de bildiklerimi buraya eklemek istiyorum. bunu da köpekler özelini yazıyorum öncelikle onu belirteyim. kediler için de aynı ya da farklı olabilir hiçbir bilgim yok o konuda maalesef.
çiğ besleme, savunucuları tarafından birçok alt başlığa ayrılan bir besleme türü. mesela besleme yapanların bir kısmı içine meyve, sebze vs koyulması gerektiğini savunurken bir kısmı bunların öğün içerisinde olmasına gerek olmadığını, bir köpeğin doğada elma ya da portakal yemeyeceğini, alması gereken bütün besinleri sadece et ürünlerinden alabileceğini savunuyor. bir kısmı kemiğin bütün halde verilmesi gerektiğini savunurken bir kısmı sadece toz halde verilmesi gerektiğini savunuyor. şimdi de şunu belirtmek istiyorum: ben sadece et ve tüm kemik ile beslenilmesi gerektiğini savunan tarafındayım ama diğer seçeneklerin de yanlış olduğunu kesinlikle düşünmüyorum.
benim köpeğim alerjik köpek. eğer sizin de köpeğinizde böyle bir durum varsa alerji testi yaptırmanız yararlı olabilir. insanlara yapılan alerji testleri önce hayvanlar üzerinde test edildiği için insanlara uygulanan bütün alerji testlere hayvanlara da uygulanabilir. ama şöyle bir durum var, bu testler gerçekler çok pahalılar. açıkçası ben yaptırdım ama test dışında deneme yanılma yöntemi ile daha doğru sonuçlar elde ettim ama hiçbir işime yaramadı da diyemem.
eğer alerji testlerine bu kadar çok para ödemek istemezseniz ya da durumunuz yoksa deneme yanılma yolu ile kendiniz bulabilirsiniz.
bilmeniz gereken şeyler sırasıyla yazmam gerekirse:
1 - çiğ beslemede oran pet kilosunun ortalama %2.5'i. daha altında verirseniz yorgun bir köpeğe daha üstünde verirseniz de tombiş bir köpeğe sahip olabilirsiniz. ya da çok hareketli bir köpeğiniz var ise %4 verebilirsiniz ama %4 yerine %3 oranında mama verip normal hareketli bir köpeğe sahip de olabilirsiniz. hareketsiz bir köpeğin tombiş olmaması için de %2 oranına kadar düşebilirsiniz ama %2 altı ihtiyacı olan besinleri alamamasına %4 üstü de tombiş ya da protein fazlası yüzünden egzama olmasına sebep olma ihtimali yüksek.
2 - her etin köpeğe verilmeden önce buzlukta bekleme süresi var. kırmızı etin bekleme süresi 72 saat iken balığın bekleme süresi en az 6 ay. yumurtayı ise olduğu gibi mamasının üzerine kabuğu ile birlikte atabilirsiniz. bekleme süresinin sebebi de etin içerisindeki parazit/bakterilerin ölmesini ya da pasif hale gelmesini sağlamak. bunu da köpeklerin sağlığından ziyade kendi sağlığımız için yapıyoruz. köpeklerin çok ciddi bir mide asidi ve kısa bir sindirim sistemi var. inekler gibi değiller. o yüzden içlerinde parazitler üreme fırsatı bulamıyor ama elimizi yüzümüzü yalıyorlar. ayrıca eti aldığınız yer önemli. yukarıdaki yazıda yazdığı gibi hasta bir hayvanın etini verirseniz dondurma sürenizin pek önemi yok. hatta çok iyi pişirilmesine rağmen hayvanlardan bize bile geçebiliyor bu hastalıklar.
3- beslemeye başlamadan 24 saat önce kuru mama vermeyi bırakıp sindirimin sisteminden tamamen çıkmasını beklemeniz gerekiyor. sonrasında ise uygun şekillerde hazırlanmış sonrasında da buz dolabının dondurucu kısmından soğutucu kısmına alınıp buzu çözülmüş eti vererek beslemeye devam etmeniz gerekiyor. önerilen günde iki öğün ama tek ya da üç öğün verenler de var. unutmayalım kaç öğün olursa olsun bir günde yemesi gereken miktar kilosunun ortalama (hareketlilik durumuna göre) %3'ü kadar. kuru mama beslemesi ile çiğ beslemenin aynı anda yapılmaması gerektiğini çok fazla yerde okudum. siz de mümkün olduğunca uzak durun.
4 - ilk başlarda petinizin alışma süresi olacağı için halsizlik olabilir. bunda korkacak bir şey yok. midesi çiğ ete alışınca eskisinden daha canlı ve mutlu bir hayvan olacak. ilk 3 4 gün tuvaletini yapmayabilir. bunda da bir sorun yok. sonrasında parmak ucu kadar da olsa yapacaktır. benim köpeğim 5. günü yapmıştı tuvaletini. şunu da unutmayın: eğer günlük 400 gram mama veriyorsanızda hayvanınız sadece bunun 5 gramını dışkılıyorsa, vücudunun 395 gramını sindirip kullandığı anlamına gelir ve bu kesinlikle iyi bir şeydir.
5 - ben beslemeye ilk hindi eti ile başladım. hindi etine petinizin %99.95 ihtimalle alerjisi yok. ben her 200 gram için içine bir çay kaşığı taze çekilmiş keten tohumu ve zarından ayrılıp öğütülmüş yumurta kabuğu ekledim. evde az uğraş ile yapılabilecek şeyler bunlar. iki haftada bir yeni ürün ekledim. alerjisi olan bir şey verdiysem zaten ertesi gün kaşınmaya başladı yeni eklediğim şeyi içinden hemen çıkartıp iki hafta sonra başka bir şey ekledim. bu şekilde uygun mamasını bulmuş oldum. balık eklemek çok faydalı ama bence hiç kimse buzluğunda altı ay balık tutamaz. bunun için de marketlerdeki dondurulmuş ürünler reyonundan dondurulmuş balık alabilirsiniz. paketlerin üzerinde dondurulma tarihi yazıyor. üzerinden en az 6 ay geçmiş olmasına dikkat edin. hatta paketlere bakın en eski hangisi ise onu alın. eğer balık vermek istemezsiniz de mutamin isminde balık yağı var. ben faydasını çok gördüm size de tavsiye ederim. bir de marketlerde ilikli kemik satılıyor doğranmış halde. onu alıp önce buzlukta bekletip sonra soğutucuda çözülmesini bekleyip köpeğinize verebilirsiniz. hem çok faydalı ve besleyici hem de içindeki iliği yemeye uğraştığı için bütün enerjisini atmış oluyor. içindeki iliği tamamını yiyemeyeceğini anlayıp pes ederse bir çay kaşığı yardımı ile iliği çıkartıp verin ziyan olmasın.
şimdilik aklıma gelenler bunlar. yazıyı parça saatler içinde yazdım. tekrar okuyup yanlışım var onları düzelteceğim. okuduğunuz için teşekkür ederim.