Öncelikle ilaç konusunu açmak istiyorum. İnsan için ilaç ne ise kuş için de odur: hiçkimse durup dururken ağrı kesici içmez veya hasta olmayayım diye antibiyotik kullanmaz. Kuşlara da hasta olmadıkları zamanlar harici hiçbir ilaç verilmez (hasta olduğu zamanlarda da hekim tavsiyesiyle ilaç kullanılır), kimyasal ilaçlardan oluşan kürler kullanılmaz.
Takviye konusuna gelirsek, dediğiniz gibi internette zibilyon tane takviye bulursunuz. Karaciğer koruyucu, probiyotik, vitaminler, multivitaminler, aminositler, mineraller, damlalar, fısfıslar... Ama merak etmeyin, bu ürünlerin çoğu gereksizdir. Zaten takviye dediğimiz şeyleri özel durumlarda (kuşta bir eksiklik varsa, besinler normal diyetle karşılaşılamıyorsa v.b. durumlarda) kullanılır, sağlıklı bir kuşun normal zamanda dışarıdan birşey almaya pek ihtiyacı olmaz.
Kuşun diyetini desteklemek amacıyla temel iki takviye kullanılır: multivitamin ve probiyotik. Multivitaminde (vitamin karışımı) bölünmemiş orjinel ürününü almaya dikkat edin (ben Rohnfried markasının Gervit-W ürününü tavsiye ederim). Probiyotikse kuşun bağırsak, dolayısıyla sindirim ile bağışıklık sisteminin sağlığını korumak için kullanılır. Ama ben probiyotik yerine çörek otu yağı kullanıyorum, doğal bir probiyotik gibi düşünebilirsiniz. Uzun süre idare eder ve probiyotiğin aksine bozulma gibi bir durum söz konusu olmadığı için daha avatajlı. Siz de kuşunuza probiyotik yerine çörek otu yağı kullanabilirsiniz.
Tabi az önce dediğim gibi, takviyelerin çoğu kuş sağlıklı olduğu sürece gereksizdir. Kuşun sağlıklı olabilmeside iyi bir beslenme programına bağlıdır. Bunun için kuşunuza gereken besinleri belirli sıklıklarla vermeyi kesinlikle ihmal etmeyin.