Kuşta alopesi var gibi durmuyor, onda kafa derisi parlak olur. Eğer varsa uyuz vardır. Bunun tedavisi için de 20 ml zeytinyağına 1 damla ivermectin etken maddeli ilaç koyulur (zeytinyağı seyreltmek için kullanılıyor), her gün sabah akşam o bölgeye sürülür. Bir hafta gibi bir süreçte iyileşmeye başlar. Ama bu tedaviyi yapmadan önce o bölgede tüyler çıkacak mı, daha da dökülecek mi izleyin. Eğer kendi kendine iyileşirse sorun yoktur.
Banyoyu, kafesin içinde yeterince yer varsa içine yoksa kafes dışında bir yere yayvan bir kaseye su koymanız yeterli olur. Kuş kendi gidip banyo yapacaktır. Baktınız kaç kere su koymanıza rağmen hiç yaklaşmıyor, banyo yapmıyor. O zaman bir sprey şişesine su koyup hergün tüylerine 5-10 fıs su sıkmanız yeterli olur.
Sebze ve meyve olarak neler yedirmeliyim
Sebze olarak kış ayları bir avantaj. Brokoli, karnabahar, havuç, lahana, kabak, turp, şalgam, salatalık, biber, pancar, haşlanmış patates ve tatlı patates, haşlanmış bezelye verebilirsiniz. Aslında sebzeleri hergün verebilirsiniz ama meyveyi haftada 1-2 kere verseniz yeterli olur. Meyve olarak da elma, armut, ayva, nar, kavun-karpuz, üzüm, kivi, az miktarda narenciye, ananas, mango, dut, incir verilebilir. Elma, armut, nar ve narenciyenin çekirdeklerini yedirmeyin.
Vereceğiniz sebze ve meyve miktarının çok olmasına gerek yok. İnce ince kıyıp toplam 1 tatlı kaşığı kadar verebilirsiniz. Veya dilim halinde hazırlayıp 1 dilimini kafese asabilirsiniz. Kuşun severek yediği olur, ağzını sürmediği olur. Her kuş aynı şeyi sevmeyebilir, bu normal. Ancak alışık değilse ve bu yüzden verdiğiniz şeylerin genelini yemiyorsa bunu kırmak için hergün düzenli olarak vermeye devam edin. Zamanla yiyecektir.
Bu arada yetişkin olması sorun olur mu demiştiniz. Eğer insana alışık, sizden korkmuyorsa sıkıntı olmaz. Bu durumda biraz zamanla size alışır, ele omuza gelir. Eğer pek evcil değilse eğitim süreci uzayabilir, yavruya kıyasla biraz daha zor alışır. Ama işin sonunda yine alışacaktır.