Muhabbet Kuşu Dışkıda Yem Neden Olur ?

zynppppp

Hayvansever
Kus Dostu
Merhaba muhabbet kuşumun 1 2 haftadır ara ara dışkısında yem görüyorum.
Genel durumu iyi hareketli ,istahı yerinde.
Grit kumu,kalamar kemiği,gaga taşı kafesinde var.
Yem değisikligi yapmadım.
Yem dısında havuç ,biber,yumurta veriyorum.
Kullandığı vitaminler
BT amin forte
Entrobac probiyotik
Dışkısındaki yemin sebebi ne olabilir
@Sultanım

Sultanım

🇵🇸
Moderatör
Kus Dostu
Merhabalar, bu durumun çeşitli sebepleri vardır. Söylediklerinize bakılırsa sindirim haraketlerinin veya enzimlerinin yetersizliği; bağırsak enfeksiyonu, iç parazit riskleri var.

Birkaç tavsiye vermeden önce kuşunuzun dışkısının fotoğrafını ekleyebilir misiniz. Ve sindirilmemiş yem dışında kuşunuzda bir anormallik var mı?

zynppppp

Hayvansever
Kus Dostu
Yemde dıski bariz belli olan pazartesi yaptığı diskilari

Şuan ki dışkıları ise bu şekilde

Sindirilmemis yem dışında bir problem yok gayet hareketli kur yapıyor kur kusmasi oluyor ama kusma sadece oyuncaklarına,elime yada yanındaki arkadaşına karşı yaptığı bir şey hastalıktan dolayı olduğunu düşünmüyorum.

@Sultanım

Ekli dosyalar

• IMG_20241119_042701_073.jpg
    IMG_20241119_042701_073.jpg
    2.1 MB · Görüntüleme: 5
  • IMG_20241123_011856_658.jpg
    IMG_20241123_011856_658.jpg
    2 MB · Görüntüleme: 5
  • IMG_20241123_002049_573.jpg
    IMG_20241123_002049_573.jpg
    2.1 MB · Görüntüleme: 5

Sultanım

🇵🇸
Moderatör
Kus Dostu
Yakın zamanda hiç iç veya dış parazit için bir ilaç kullandınız mı? Antiparazit uygulaması yaptınız mı yani.

zynppppp

Hayvansever
Kus Dostu
Yakın zamanda hiç iç veya dış parazit için bir ilaç kullandınız mı? Antiparazit uygulaması yaptınız mı yani.
Hayır yapmadım.Şuan sadece zeolit tozu veriyorum.Probiyotik entrobac ve b vitabimini dışında da kuşuma her hangi bir şey vermedim.

zynppppp

Hayvansever
Kus Dostu
Kuşta kaşıntı vs yok.Bu aralar kur yapiyor her şeye kızgınlık döneminde (erkek) eşi yok.Tüy döneminde b ta amin forte veriyorum.Başka hastalık belirtisi yok.Hareketli enerjik kilo kaybı yok 44 gram daha bugün ölçtüm.
@Sultanım

Sultanım

🇵🇸
Moderatör
Kus Dostu
Hayır yapmadım.Şuan sadece zeolit tozu veriyorum.Probiyotik entrobac ve b vitabimini dışında da kuşuma her hangi bir şey vermedim.
Zeoliti besin olarak vermek pek doğru değil, tavsiye etmem.

Söylediklerinize bakılırsa genel sağlığı ile alakalı bir durum değil. Çünkü grit tüketimi var ve beslenmesi çeşitli. Bu durumda bağırsak enfeksiyonu olma ihtimali yüksek. Bu durumda birden fazla hastalık ihtimali var:

Bakteriyel enfeksiyonu: Salmonella, E. Coli ve Clostridium perfringens.
Parazitler: Giardia, Coccidia ve bağırsak solucanı.
Mantar enfeksiyonu: Candida, megabakteri

Tüm bu problemlerin kendi içlerinde bazı belirtileri vardır ama ortak belirtisi dışkıda sindirilmemiş yem varlığıdır. Siz kuşunuzun kur yapma sebebiyle kustuğunu söylediniz. Dediğiniz davranış şekline bakılırsa böyle olması yüksek ihtimal. Ancak mantar enfeksiyonlarında kusma durumu da olabildiği için kurdan bağımsız bir durum olabileceğinden şüphelendim.

Aslında anlayacağınız üzere şu durumda sadece kuşta bir enfeksiyon mu var yoksa genel olarak sindirim sistemi mi yetersiz, bu konuda yorum yapmamız mümkün. Ve görünen o ki enfeksiyon olma ihtimali yüksek. Bu noktadan sonra benim birşey demek yanlış olur. Bulunduğunuz şehirde veya yakın çevrede kuşlara bakan bir veteriner kliniğine veya veterinerlik fakültesine gitmeniz gerekli. Yapacakları şey dışkıyı alıp analiz etmek, mevcut bir enfeksiyon varsa bu şekilde teşhis edilecektir. Bu analiz yapılmadan herhangi bir tavsiyede bulunamam.

zynppppp

Hayvansever
Kus Dostu
Zeolit tozunu onermemenizin sebebi nedir ? Bir zarari var mıdır ? 6 gündür dışkıları düzelmesi için kullanıyorum kuşuma zarar vermiş mıdır ? Bulunduğum yerde Maalesefki kanatlı uzmanı yok.Veteriner yiyeceklerden kaynaklı olabilir dedi yiyecek kaynaklı değilse triflucan diye bir ilaç kullanmamı önerdi ama triflucan ağır gelir diye vermedim
@Sultanım